Business 2.0



Po desetletju truda so lani, 11. marca, na Ptuju zapicili prvo lopato - gradnja ptujske urgence se je pricela.

Desetletja truda, želja in preprek so zaznamovala projekt ptujske urgence. 7. februarja lani je takratni minister za zdravje Janez Poklukar podpisal pogodbo za izgradnjo ptujskega urgentnega centra z izbranim ponudnikom Medicoengineering.

»Z izgradnjo urgentnega centra bodo omogoceni sodobni pogoji za izvajanje službe nujne medicinske pomoci.

Pacientom bo tako zagotovljena zdravstvena obravnava na enem mestu, bistveno pa se bodo izboljšale možnosti diagnosticne in terapevtske obravnave,« so ob podpisu izpostavili na ministrstvu za zdravje.

Za urgenco so bili potrebni donatorji

Da pa je sploh lahko prišlo do realizacije projekta ptujske urgence, pa so bili potrebni donatorji. Podjetja iz Ptuja in okolice so namenila svoja sredstva, teh se je nabralo za vec sto tisoc evrov, da so projekt sploh lahko zagnali.

Med vecjimi donatorji sta bila Perutnina Ptuj, v sklopu Taluma pa še vec manjših podjetij in posameznikov. Marko Drobnic, predsednik uprave Taluma, je povedal, da so prav na dan prve lopate sredstva nakazali na racun ptujske bolnišnice. Gre za nekaj vec kot 337 tisoc evrov.

»Nismo tudi zadovoljni s tem, ker je to edini urgentni center, kjer smo morali prebivalci lokalnega okolja pomagati pri izgradnji,« je bil takrat kriticen Drobnic.

Zakaj je ta projekt tako pomemben?

Zakaj je ptujski urgentni center tako izjemnega pomena? Teodor Pevec, strokovni vodja ptujske bolnišnice, je na dan razkritja temeljnega kamna razložil, da danes bolnik ali poškodovanec, ki potrebuje nujno zdravljenje najprej pride v zdravstveni dom ali na prvo pomoc, kjer se v starih, preozkih prostorih drenja s številnimi drugimi bolniki.

Primer. Ce ta bolnik potrebuje še internista, pa mora na drugo stran bolnišnice, kjer se njegova obravnava nadaljuje. Temu bo z izgradnjo urgence konec, ambulante bodo v urgentnem centru skupaj, med seboj bodo sodelovale.

Izgradnja je pomembna tudi za oddelek internistov, ki bodo naposled dobili sodobno opazovalnico.

Pevec je dodal, da v urgentnem centru pricakujejo približno 35 tisoc bolnikov letno. Ptujska bolnišnica pokriva obmocje, ki na meji z Ljutomerom sega do Koga.

»Danes vec ne velja, da je dovolj ena ura za oskrbo najhuje prizadetega, poškodovanega, obolelega bolnika, ampak da je potrebno v tridesetih minutah tega bolnika stabilizirati in pripraviti na nadaljnjo obravnavo,« izpostavlja Pevec in dodaja, da glede na okoliš, ki ga bolnica pokriva, argument, da urgentni center na Ptuju ni potreben, ne pije vode.

Ptujska bolnišnica v opremljanje urgence

Ptujska bolnišnica pa je zadnjega januarja letošnjega leta objavila javno narocilo za dobavo in montažo za urgentni center.

Narocilo pokriva celotno opremljanje novih prostorov - od cakalnice, stranišc, triaže, internisticne ambulante, delovni prostor medicinskih sester, predprostora, primarne ambulante, kirurške ambulante, prostora za reševalce in policijo, opreme in prostora za reanimacijo, za malo operacijsko sobo, prostora za opazovanje, cajne kuhinje, delovnega prostora.

Zakljucek del ptujske urgence je predviden za 30. septembra, dobava te opreme pa bo ob zakljucku del.

VIR: www.ptujinfo.com

Back To Top