Business 2.0



Prebivalstvo se stara, to se odraža tudi na popolnjenih kapacitetah domov za starostnike po Sloveniji. Tudi ptujski dom je poln.

Domovi za starejše se ne srecujejo le s kadrovskimi stiskami, tudi vse kapacitete imajo popolnjene. Za vse ptujske enote je v trenutno vzpostavljena cakalna lista, tudi osebe iz drugih regij išcejo domove po ostali Sloveniji, tudi na Ptuju. Nekoliko pa se bodo dvignile tudi cene oskrbnin.

Vesna Šiplic Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj, je za Ptujinfo pojasnila, da je z zacetkom letošnjega leta v zavodu prišlo do izredne uskladitve cen storitev celodnevnega institucionalnega varstva v vseh enotah.

V ptujski in kidricevski enoti je bila uskladitev najvišja. V ptujski enoti se bodo cene oskrbnin najbolj dvignile, za 4,5 odstotkov. Sledi kidricevska enota, tam bodo cene višje za 4,2 odstotka, v Juršincih za tri odstotke in v Kopru za 3,3 odstotke.

»Izredna uskladitev cen je bila potrebna zaradi vse višje rasti stroškov storitev in materiala,« je razložila direktorica doma.

In kaj to pomeni v praksi? V ptujski enoti se bo tako cena oskrbnega dne zvišala za 0,93 evrov na dan za dvoposteljno sobo s souporabo kopalnice.

Mnogi domovi po Sloveniji se srecujejo s popolnoma zasedenimi posteljami. Tudi na Ptuju so vse kapacitete zasedene.

Prostih mest ni. V primeru, ko se stanovalec poslovi, se v najkrajšem možnem casu dogovorijo za nov sprejem.

Cakalne liste veljajo za vse enote ptujskega doma upokojencev. Prednost po cakalni listi je odvisna od tega, ali gre za žensko ali moško vlogo, katero vrsto oskrbe potrebuje prosilec, kakšne želje ima glede sobe. Tako se na primer na enoposteljno sobo caka do treh let, na negovalnem delu se postelja dobi v roku med tremi in šestimi meseci, daljša pa je cakalna doba za posteljo na enoti za demenco, do dve leti.

Vlog prosilcev iz drugih regij je ogromno, celo vecina, je še dodala Šiplic Horvat. Vloge dobivajo iz vseh koncev Slovenije, najvec jih je iz osrednjega dela države.

Izpostavila pa je, da prosilci iz drugih regij zelo težko dobijo prosto posteljo v ptujskih enotah, saj imajo sprejete prednostne kriterije - prosilci iz Upravne enote Ptuj imajo prednost.

V štajerskih enotah, torej Ptuj, Kidricevo, Muretinci in Juršinci, imajo skupno 660 mest. Na zadnji dan lanskega leta so imeli samo enajst stanovalcev, ki so imeli zadnje prebivališce v obcini, ki ne spada pod ptujsko upravno enoto, je še dodala.

VIR: www.ptujinfo.com

Back To Top