Business 2.0



Na ptujskem sodišcu je danes dan odprtih vrat s simulacijo obravnave.

Ptujsko okrožno sodišce bo danes svoja vrata odprlo zainteresirani javnosti in jim tako predstavilo svoje delovanje.

Kot je za STA povedala predsednica sodišca Albina Hrnec Pecnik, bodo v sklopu dogodka za vnaprej najavljene obiskovalce izvedli simulaciji kazenske in pravdne obravnave ter jim predstavili možnost alternativnega reševanja sporov.

Dogodek je po njenih besedam namenjen obcanom, pa tudi dijakom in študentom, saj so se že v preteklosti na njih s prošnjo po predstavitvi dela obrnile tamkajšnje šole in povedale, da bi si mladi želeli spoznati delo sodišca, kaj pocnejo sodniki, tožilci in odvetniki.

»Velikokrat opažamo, da ljudje, ki so k nam vabljeni kot price, ne razumejo, kakšna je njihova vloga, zato se kdaj tudi razburjajo, ceš da so bili obravnavani kot kakšni obtoženci in podobno. Zato jim želimo predstaviti, kako pri nas potekajo zadeve od zacetka, torej vložišca, brezplacne pravne pomoci in kako postopki potekajo na kazenskem ali pravdnem oddelku,« je razložila Hrnec Pecnik.

V ta namen bodo s pomocjo mlajših sodnikov in strokovnih sodelavcev uprizorili primera kazenske in pravdne obravnave v sodni dvorani, pri projektu, za katerega se je predsednica ptujskega sodišca, ki je mandat prevzela pred dobrim letom, odlocila prvic, pa bodo sodelovali tudi tožilci in odvetniki. Na koncu pa bo predstavljena še vloga sodnika, ko mora ta spisati sodbo in jo na koncu tudi razglasiti.

Namen celotnega dogodka pa je tudi obiskovalcem predstaviti, kako pomembne so v sodnih sporih mediacije, za katere so se stranke pri njih v preteklosti pogosto odlocale, zadnje case pa je zanimanje za njih nekoliko upadlo. Ljudem želijo zato sporociti, da je takšna oblika reševanja sporov lahko zelo koristna.

Zanimanje za dan odprtih vrat je bilo po besedah Hrnec Pecnik solidno, tako da so skoraj v celoti zapolnili razpoložljiva mesta za udeležbo. Med prijavljenimi je kar nekaj gimnazijcev, ki razmišljajo o študiju prava, pricakujejo pa tudi županjo Nuško Gajšek.

»Ne želimo biti neka zaprta ustanova, pac pa pomagamo ljudem takrat, ko si sami ne znajo pomagati,« je odlocitev za dan odprtih vrat, ki verjetno pri njih ne bo zadnjic, utemeljila predsednica sodišca. Tovrstni dogodek je dala med svoje zaveze že v casu kandidature za omenjeni položaj.

VIR: www.ptujinfo.com

Back To Top